Európai bérunió Pécsett

Vona Gábor december 18-án jelentette be az európai polgári kezdeményezést a bérek színvonalának felzárkóztatása érdekében. Melynek oka, a nyugati – keleti elszakadás, az indítvány pedig kiáll az „egyenlő munkáért, egyenlő bért” elv mellett.

A két színvonal közti különbségnek az eredménye lett a devizaválság, elszegényedés, elvándorlás stb. 8 tagállammal együtt (Észtország, Lettország, Lengyelország, Szlovákia, Románia, Bulgária, Horvátország) a hivatalos polgári bizottság március 14-én alakult meg. Gyöngyösi Márton az első ezzel kapcsolatos fórumán elmondta, hogy ennek 2 hónapos lefutása van, mely ezután az aláírásgyűjtés folyamata következik. Ezt az időt sem akarják elhanyagolni, szintén a kampány népszerűsítésére, országjárásra indul Magyarország megyeszékhelyein, nagyobb városaiban. Céljuk, hogy megismerjék a kezdeményezést, különböző véleményeket halljanak, hogy miért van szükség erre.

Elmondása szerint a miniszterelnök megtette, hogy a magyarok kiszolgáltatottak legyenek, hiába próbál csábítani állami támogatással, adókedvezménnyel. Magyarország lemaradt, a kampány pedig törekszik felzárkóztatni az országot, felhívni a figyelmet. Sajtó kérdésekre válaszolva, elmondta, hogy a Jobbik miért nem vár még egy évet, és miért nem 2018-as kampányára tolja ki. Gyöngyösi válasza az elmúlt 27 év volt, nincsen idő, minden tétlenségben történt perc csak egy elvesztegetett idő.