A júniusi közgyűlés történései 2

Gyimesi Gábor

Pécs városa csatlakozott az Európai Régiók Intézetéhez, amelynek éves tagsági díja 500 euró. Az intézet feladata, hogy a Lisszaboni Egyezmény alapján kiterjesztett Európában a hálózati gazdasági együttműködés kialakítását ösztönözze. Az IRE jelenlegi tagsága 54 regionális és városi önkormányzatból, továbbá 41 bankból és vállalkozásból áll. Ebből is látszik, hogy ez milyen típusú szervezet, mi a valódi cél. Sajnos a szocialistákat leváltó fülkeforradalmárok még nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak a nemzet tönkretétele, kiárusítása terén. Amikor ilyen tagságot vállal, szorosabb kapcsolatot kezdeményez az EU-val, az azt jelenti, hogy nemzetünk kizsákmányolásának elősegítésében vesz részt.

 

Az intézet tevékenységei között van a régiók és önkormányzatok gazdasági, pénzügyi és politikai vonatkozású tevékenységeinek, valamint az információáramlás folytonosságának kiemelt figyelemmel kísérése. Vajon felfigyelnek-e majd a kapcsolattartás folyamán arra, hogy a stabil nemzetgazdaságok, a jól fejlődő városok nem a külföldi befektetőket keresik, hanem legfőbb törekvésük az önfenntartó működés.

 

2008 óta húzódik egy EKF-es történet, ez a nyilvánosság biztosításának előírásával kapcsolatos. Eddig két közbeszerzési eljárást írtak ki annak reményében, hogy a Fidesz-közeli Prestige Kft. megszerezheti az erre szánt összeget. Az első sikertelen eljárás után Németh Zsolt képviselőnk az Országgyűlés figyelmét is felhívta az értelmetlen kiadásra. Ezután hiúsult meg a második eljárás, talán éppen azért mert a jobbikos képviselő jóvoltából nagy nyilvánosságot kapott az ügy. Most végre született egy megoldás, amely szerint házon belül végzi el ezt a tevékenységet a Pécsi Városfejlesztési Kft. Hogy erre a lehetőségre miért nem jöttek rá már 2008-ban, az számomra teljesen nyilvánvaló. Megpróbálták kijuttatni ezt a pénzt az érdekkörbe tartozó cégeknek, a szocialisták gyakorlatát átvéve és folytatva. Mostanra azonban olyan pénzügyi helyzetbe került a város, hogy kénytelenek a kézenfekvő, legolcsóbb megoldást választani.

 

Visszatérve a külügyekhez, megszületett Pécs városának teljesen felesleges, és elhibázott külügyi koncepciója. A globalizmus olyan felháborító és hazug állításaitól hemzseg, hogy még tűzre sem lehet dobni, mert valószínűleg felrobbanna. Ha valakinek alacsony a vérnyomása, akkor gyógyszer helyett természetes gyógymódként, a kávét kiváltva reggelenként olvasson el belőle 1-1 mondatot. Beidézek ide néhány mondatot, és egy-két saját észrevételt. Vigyázat, a következő sorok megbotránkoztatásra, a nyugalom megzavarására alkalmas, felkavaró részeket tartalmaznak, a gyengébb idegzetűek azonnal áramtalanítsák számítógépüket (az internetes kábel kihúzása önmagában nem oldja meg a problémát)!

„A világban kölcsönös együttműködési függőség alakult ki, ez pozitívan hat a világ fejlődésére” – Érdekes, hogy ennek pont az ellenkezőjét tapasztaljuk.

„Új piacok nyílnak” – azok számára, akik megfelelően tőkeerősek, lásd multicégek, akiknek a privatizáció során olcsón eladták a stratégiailag fontos területeket, és most a nemzetünket rabolják.

„Az erőteljes nemzetközi tőkeáramlás új fejlesztési lehetőségeket teremt.” – az ide beáramló tőke számára, de nem a magyar vállalkozások számára.

„A kultúrák, gazdaságok és társadalmak erős, közvetlen hatást gyakorolnak egymásra” – mérhetetlen szenny áramlik be országunkba.

„Az Európai Unió eszközt és anyagi támogatást kínál a gazdasági és társadalmi modernizációhoz, a felzárkózáshoz, a magyar érdekek megjelenítéséhez a világban” – és mindezt mennyiért kínálja? Anyagi támogatás a marhák levágásáért, a cukorgyárak megszüntetéséért, a szőlők kivágásáért. És milyen magyar érdekeket jelenít meg a világban? Szlovák nyelvtörvény, Benes dekrétumok, stb.

Ezek után „Az Európai Unió kiemelten fontos számunkra” – megdöbbentő, az értelmiség árulása.

„Pécs külkapcsolatainak helyzetképe” fejezetben „romániai Arad és Kolozsvár, szerbiai Újvidék” – ez elég rosszul hangzik.

„Magyarország gazdasági sikere attól is függ, hogy régiói, települései, önkormányzatai mennyire tudnak bekapcsolódni a nemzetközi együttműködésekbe” – ez a siker csakis attól függ, hogy mennyi magyar terméket tudunk eladni a világpiacon. Azon a piacon, ahol nemsokára legnagyobb érték az ivóvíz lesz, és már most is óriási érték a jó minőségű élelmiszer, amelynek legfőbb alapja a termőföld. Na ennek magyar kézben tartásáról szavazott nemmel a Fidesz.

„Az új külügyi stratégia fontos célkitűzése, hogy olyan partnerek felé irányuljanak, amelyek befektetéseket kínálnak a város számára.”

„a város kulturális stratégiájának összehangolása - hogy a gazdasági vonal mellé a kultúra, mint eszköz hatékonyan felállítható legyen, mindvégig szem előtt tartva, hogy a pécsieknek jobb legyen” Jobbik Pécsre lenne szükség! A kultúra lehetőségei ott lennének, amiket betemettek, és elhanyagolnak. Olyan, mint a Zsolnay negyed, Koncert Központ, számolatlanul található a világban, de azok a régészeti, történelmi emlékek, amelyek most jórészt lekövezett utak alatt, vagy parkoló alatt vannak, azok egyediek, és kulturális szempontból óriási jelentőségűek – lennének, ha látogathatók lennének. Erre kellene, kellett volna építeni a Kulturális Fővárost. Mert ilyet keresve sem lehet találni az európai városok döntő többségében.

Figyelemfelkeltő mondat: „Az EU intézménye egy folyamatosan változó képződmény, ahol a sikeres alkalmazkodás, az új elvárások teljesítése és az információk naprakész birtoklása jelentős előnyöket kovácsolhat a helyi önkormányzatok számára.” – ezen mindenkinek érdemes elgondolkodnia: mik az EU új elvárásai amihez alkalmazkodnunk kellene?

A testvérvárosoktól és partneri városoktól egy dolgot kellene eltanulni, mégpedig milyen módon képviselik a nemzeti érdekeket, milyen módon érik el, hogy ne a külföldi befektetők, hanem hazai vállalkozások biztosítsanak munkahelyeket, és főleg mi mindent tesznek meg azért, hogy régiójuk gazdasága pozitív egyenleget mutasson.

„Magyarország soros elnökségének egyik prioritása az EU bővítésének kérdése és Horvátország csatlakozása” – erre csak azt tudom mondani: szegény horvátok! Majd rájönnek hová kerülnek – magyar segítséggel.

„Az együttműködések során célkitűzésünk az, hogy horvát partnereink tőlünk tanuljanak, tőlünk vigyenek európai uniós tapasztalatokat, gyakorlatokat.” - Pl. termőföldek felvásárlása, cukorgyárak megszüntetése, nemzeti értékek elherdálása, homoszexuálisok felvonulása, stb.

Néhány vicces mondat is olvasható a koncepcióban:

Amerikai Egyesült Államokról szóló részben: „A Kuckók, ahol az amerikai kultúráról, tájékozódhatnak az érdeklődők.” – aki az amerikai kultúrának egyetlen bizonyítékát behozza a Jobbik irodába egy EU zászlóba csomagolva, annak a zászló sárga csillagait fehérre festjük.

„Az amerikai partnereink előtt hangsúlyoznunk kell, hogy pécsi kapcsolataik erősítésével és kezdeményezéseikkel az EU-ba történő becsatlakozásukat könnyíthetik meg.” – már látom magam előtt, ahogy a horvátok után az USA-t is sikerül besegítenünk az EU-ba, majd átváltják a dollárt euróra. A kínai vezetők izzadnak, Putyin a tenyerét dörzsöli.

„Magyarország és térsége a 2014-2010-as időszakban a dunai makrorégió részeként fog fejlődni” – örömmel olvasom, de pontosan miben, hogyan, milyen konkrétumok mentén?

A Szakmai együttműködési programok között olvasható: „vállalkozások nemzetközisítése” – ez szörnyen hangzik.

„a turizmus az egyik legkiemeltebb környezetkárosító emberi tevékenységgé vált” – nem a turizmus, hanem a közlekedés növekedése, kiemelten a repülőforgalom. Pécs tekintetében ennek nincs számottevő hatása.