Suez-ügy, botrányos közgyűlés

Gyimesi Gábor

Pénteken rendkívüli ülést tartott Pécs MJV Közgyűlése, amely a Pécsi Vízmű körüli vita lezárását volt hivatott eldönteni egy zárt ülés keretében. Polgármester úr érdekes javaslattal állt elő, melyben azt vázolta, hogy a képviselők nem kapják kézhez a dokumentumokat sem papíron, sem elektronikus formában, hanem ő felolvassa a mintegy 5 oldalas szöveget, majd úgynevezett titokszobában betekinthetünk mindenbe, végül pedig vita után szavazás következik. Mindenesetre a szokásostól merőben eltérő, és elég furcsa eljárásmódra kérte a közgyűlést, amit azzal indokolt, hogy ez a Suez kérése, és a „hírzárlat” délután fél 4-ig, a szerződés aláírásáig szükségeltetik.

A két baloldali párt, az MSZP és az LMP erre természetesen beindult, és óriási rugózásba kezdtek teljesen lényegtelen dolgokon egy masszív többség ellenében. Nem a 3 milliárd forint érdekli őket, hanem, hogy hol lehet kötekedni, már vártam a Kálmán Olgára emlékeztető könnycseppeket a külföldi érdekek sérelme miatt.

Én a felszólalásomban azt kértem, fejezzék be, mert azért jöttünk ide, hogy megismerjük a tényeket, majd folytassuk le a vitát, és szavazzunk az előterjesztésről. Polgármester úr felolvasta az előterjesztést, majd a szünetben átvonultunk a „titokszobába”, ahol vaskos meglepetés ért bennünket. Egy nyilatkozatot toltak elénk, melyben 10 éves titoktartási kötelezettséget aláírva tekinthetünk be a dokumentumokba. Mindezt Szabó Iván ügyvéd intézte, akinek irodájáról a következő képet érdemes jól megfigyelni: http://www.drszaboivan.hu/munkatarsak.php

A szünet után rögtön szót kértem, és kértem polgármester urat, tisztázza ezt a furcsa helyzetet. Szerinte nem volt tudomása a 10 éves titoktartásról, egy számára érthetetlen hiba történt. Ekkor azt kértem nevezze meg név szerint, ki a felelős a történtekért. Természetesen nem bújhatott ki a válasz alól, és Szabó Ivánt nevezte meg, akinek átadta a szót. Az ügyvéd egy olyan szánalmas magyarázkodásba kezdett, ami úgy általában rájuk jellemző. Érthetetlen fordulatokkal próbálta menteni a helyzetet, csak egyet volt képtelen kimondani: súlyos hibát követett el.

Még a szünetben ténfergő képviselőkkel beszélgetve felvetettem, hogy érdemes lenne itt Pécsett is megvizsgálni a kettős állampolgárság kérdését azok között, akiknek a város nagyösszegű megbízásokat ad, például 30 ezer Ft/óra értékben.

Folytatva a történetet, az MSZP a szünet után be sem jött az ülésre, az LMP pedig egy ingerült felszólalást követve kivonult. A Fidesz képviselői ezután politikai kultúráról beszéltek, és több alkalommal említették a Jobbikot, aki nem vonul ki, hanem végzi a dolgát. Felhívtam Dr. Hoppál Péter szóvivő, országgyűlési képviselő, frakcióvezető, stb. figyelmét, hogy ezt a véleményét ne rejtse véka alá majd a kampányban, mert eddig csak azt hallhattuk a Jobbikról, hogy a magyar politikai élet egyetlen pártja, amely nem demokratikus, nincs politikai kultúrája, és még megalázóbb vélemények hangzanak el rendszeresen rólunk.

A demokráciát egyébként nagyon érdekesen értelmezik a különböző pártok. A baloldal kivonulásokkal, és azzal, hogy nem vesz részt a vitákban (lásd Alaptörvény), a kormánypárt pedig kihasználva jelentős többségét az erőből politizálással, értelmetlen titkosításokkal, szokatlan eljárásrenddel, és főleg a közelállók mértéktelen kedvezményezésével (Hungast, állami földek, dohányboltok, stb.). Valamint - és ez a demokrácia igazi megcsúfolása - a közmédia pártszócsővé alakításával.

És végül rátérve a lényegre, néhány dolgot nagyon fontosnak tartok leírni:

1. Annak idején a Pécsi Vízmű részvényeladásait Páva Zsolt polgármester írta alá, ezzel lehetővé téve, hogy egy külföldi cég irányítsa Pécs ivóvízellátását.

2. A 2009-es „foglaláskor” még azt kommunikálták, hogy szabálytalanságok, gazdasági bűncselekmények történtek a Pécsi Vízműnél, azért kellett felmondani a szerződést, és elfoglalni. Mindezekről ma már nem hallunk, mintha meg sem történt volna.

3. A 3 milliárd forint egyáltalán nem kis pénz, érdemes kiszámolni hány minimálbéres éves jövedelmével egyenértékű. Ez a pénz pedig most az egyre keményebb megszorításokat átélő magyar családoktól vándorol külföldre.

4. Félrevezető, amikor a Fidesz azt mondja, nem a pécsieknek kell kifizetni, hanem a kormány vállalja át, hiszen jól tudjuk, hogy az is adófizetők pénze. Most a nyíregyházi vállalkozó befizetett adójának egy része is a sok sebből vérző 2009-es döntés következményeit fedezi. Akit viszont nem érint a kifizetés, azok a rendszer potyautasai, akik nemhogy adót nem fizetnek, még segélyekből fedezzük sokszor bűnöző, a társadalmat megmételyező életmódjukat.

5. És végül a jövőről is érdemes néhány szót ejteni, hiszen véglegesen eldőlt, hogy ezek után a Tettye Forrásház lesz a stratégiailag fontos ivóvíz-szolgáltató a városban. Szép is lehetne ez a történet a fentiek figyelmen kívül hagyásával, ha ezt a városi tulajdonú céget szakmailag és emberileg is alkalmas személyek vezetnék. Az utóbbi időben azonban számos példáját adta a vezérigazgató és a gazdasági igazgató is, hogy alkalmatlanok a cég vezetésére.

A szavazás előtt még két kérdést azért kénytelen voltam feltenni a városvezetésnek. Az egyik arra vonatkozik, hogy pontosan milyen ígéretet tett a Miniszterelnök. Azt hallhattuk a kormány a megyében tartott ülésén tárgyalt a témáról, és az összeg átvállalása mellett döntött. Csakhogy nagyon nem mindegy, hogy kormányhatározat született, vagy egy szóbeli döntésről van szó. Mint tudjuk, a kormány tagjai politikusok, és azért tőlük már számtalan olyan ígéretet hallhattunk szóban, ami aztán nem teljesült.

Másrészt kértem egy elszámolást polgármester úrtól arról, mennyibe került a városnak, illetve a Tettye Forrásháznak a Szabó Iván ügyvédi iroda ezügyben kifejtett munkássága. Mert ezt az összeget nem vállalja át a kormány, ezt a hatalmas összeget a pécsieknek kell vállalniuk.

 

Gyimesi Gábor,

önkormányzati képviselő