A Fidesz és a baloldal is arcon köpte a pécsieket

s

Nyilvános vitát rendeztek, és mindenki ott is volt, kivéve a fideszes polgármestert és a baloldal által támogatott jelöltet. A Jobbik szerint Páva tudja, ilyen múlttal csak veszíthet egy vitán.

 

Megszokhattuk, hogy a Fidesz kommunikációs vonalán teljes mértékben kerülendő egy nyilvános vita, és nem csak akkor, ha a politikai bűnökkel nehézkesen vádolható Jobbikról van szó. Akkor sem hajlandók az emberek elé állni, ha egy gyermeki könnyedséggel „lealázható” baloldali jelölt ellen kell megszólalni. Pécsen hét induló polgármester-jelöltet hívták vitára, ebből kettő nem ment el: a fideszes és a MSZP-s támogatottságú „civil”.

A délnyugati elhelyezkedése ellenére folyamatosan romló közbiztonságáról hírhedt Pécsen a korábban a Fideszhez köthető Összefogás Pécsért (ÖPE) szervezkedett egy nyilvános, többfordulós vita érdekében. Ellentmondásos nyilatkozatok után végül szeptember 16-án, kedden magán az eseményen derült ki, hogy Páva Zsolt fideszes polgármester és Cserfainé Kovács Ágnes, az MSZP és az Együtt-PM által támogatott jelölt nem volt hajlandó megjelenni. Rajtuk kívül viszont ott volt a Jobbik, az LMP, a szervező ÖPE, a Bokros-féle Modern Magyarországért Egyesület (MoME), és Haraszty Gábor Sándor független jelölt.

 

Foghíjas színpad

A négyrészesre tervezett vitasorozat első felvonásán a hvg.hu szerint mintegy százan jelentek meg a helyi Tudásközpont kistermében, bár közülük sokan képviselőjelöltek vagy aktivisták voltak. A felszólalók 12 percben fejthették ki véleményüket a moderátor által feltett négy kérdésről, aztán a hallgatóság kérdezhetett, igaz, sem a Fidesz, sem a baloldal politikai elképzeléseit nem ismerhették meg.

Mint a lap emlékeztetett, Pécsen csak az elmúlt fél évtizedben mintegy 10 ezer fővel csökkent a lakosság, és a Pécsi Tudományegyetemre is 14 ezer emberrel kevesebb jár, mint korábban. Továbbá a Páva Zsolt vezette városban olyan mértékben romlott a közbiztonság, hogy még a polgármester lányát is megpróbálták megerőszakolni a nyílt utcán.

Ha megszólalna, bajba kerülne

Gyimesi Gábor, a Jobbik polgármesterjelöltje az alfahir.hu megkeresésére azt mondta, a fideszes polgármester, Páva Zsolt távolmaradását lényegében „megérti”, hiszen – mint fogalmazott – egy nyilvános vitából csak vesztesen jöhetne ki, főleg azután, amit „2009 óta a városban műveltek” (Pécsen 2009-ben volt időközi választás, Páva azóta vezeti a Baranya megyei várost). A nemzeti párt jelöltje szerint a fideszes politikus vélhetően biztosnak gondolja győzelmét, ezért nem érzi szükségét annak, hogy az emberek elé álljon egy vitában.

Kérdésünkre elmondta, a vitasorozat további három állomásán is részt akarnak venni, mert „nem félnek senkitől”, és attól sem, hogy elképzeléseiket ütköztessék. Gyimesi Gábor hozzátette: meglátása szerint Pécs legnagyobb problémája a magas munkanélküliség és kilátástalanság, ami az elmúlt években 9 ezer ember költözéséhez vezetett. Lapunknak nyilatkozva – a vitában elhangzottakhoz hasonlóan – bírálta a többi párt multibarát hozzáállását, ugyanis szerinte ezek a cégek csak akkor teremtenek munkát Magyarországon, ha garantáltan alacsony munkabért kell fizetniük a munkásoknak. A „rabszolgaként dolgoztató” multinacionális cégek véleménye szerint már a minimálbér jelentősebb emelésekor is elhagynák az országot, mert nem érné meg neki tovább itt működni. A jelölt ezért zsákutcának nevezte az erre épülő gazdaságpolitikát, helyette pedig a baranyai kiváló minőségű termőföldön való, kis gazdaságokban történő, emberi munkaigényes termelés növelését nevezte meg helyes útként.

alfahir.hu