1956. november 4. Emlékezzünk a hősökre!

Gyimesi Gábor

 Emlékezzünk a forradalom hőseire akik életüket adták a hazáért !

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Pécsi Alapszervezete is részt vett az 56-os kopjafánál a mai városi megemlékezésen.

1956. november 4-én a szovjet hadsereg megszállta Magyarországot és ezzel megkezdődött a forradalom leverése. Az akkori hősök között számos pécsi forradalmár is vérrel írta be magát a történelem könyvek oldalaira. Ma ezen névtel hősökre emlékezünk.

Az 1956-os esemény általában a Budapesti történetekről szólnak, de november 4-e utáni eseményekből a pécsi forradalmárok, a Mecseki Láthatatlanok is kiveték részüket. A hazáért vívott küzdelemben, az országban ők tartották magukat a legtovább a szovjet csapatokkal szemben. Akciókat hajtottak végre, hogy megmutassák, még nem hunyt ki a forradalom lángja, holott a hivatalos propaganda már röviddel a november 4-i szovjet roham után „a rend helyreállásáról” beszélt. Egy ilyen akciójuk során megölték Pécs város szovjet katonai parancsnokát is.

A forradalmárok beszappanozták vagy olajjal öntötték fel a meredek Mecsekre vezető utakat, hogy ne lehessen felmeni tankkal és így sikerült megakadályozni hogy a szovjet csapatok feljussanak. Egy ilyen sikertelen tank roham során lőtték ki Kornyusin őrnagyot, aki a képen látható parancsot kiadta.

Tisztelet a hősöknek !